FAQ

HAR DU FRÅGOR?

Här ska vi försöka besvara de vanligaste frågorna och även samla en hel del information om vår skyttesport. Hittar du inte det du söker eller inget svar på din fråga? Skicka ett mail till förbundet så återkommer vi till dig så snart vi kan; info@swsf.se

 

 

VANLIGT FÖREKOMMANDE FRÅGOR

 

Q. Hur blir jag medlem?

Medlem blir man genom att betala in avgiften till PG 1993555-0. Avgiften är 250kr per kalenderår, sambo 100kr, barn 50kr. Märk din inbetalning med för- och efternamn samt önskat alias. Klubb är närmaste klubb du vill ansluta till. Vidare kan den lokala klubben kräva in sin egna medlemsansökan. Lycka till!

 

Q. När ska årsavgiften betalas?

Årsavgiften ska betalas så snart som möjligt på det nya året, men alltid senast 31 mars eller innan du deltar på årets första tävling.

 

Q. Behövs någon utbildning?

För att få deltaga på tävlingar utanför den egna klubben är utbildningen Range Operator (RO1) ett krav. Utbildningen är helt teoretisk. Provet har 30st frågor med svarsalternativ och minst 24 rätt erfordras för godkänt resultat. Kostnaden för utbildningen är 100kr och ni får en pin som bevisar att ni är utbildad och godkänd westernskytt. Vidare finns Range Officer utbildning (RO2) för de som ska vara instruktörer eller anordna tävlingar.

 

Q. Var hittar jag regelboken?

Regelverket, handboken som SWSf använder är 100% regelverket som SASS (Single Action Shooting Society) använder. Handboken finner du under utbildning eller genom att klicka på knappen nedan.

Se senaste versionen av handboken ...

Q. Vilka Vapen får jag använda?

Vapnen i westernskytte är av modellen single action.

Genomgående för samtliga huvudtävlingar är att alla kulvapen ska vara av revolverkaliber; 38 special, 45 Long Colt osv (inga magnumladdningar eller gevärskalibrar som 30-30 eller 45-70). Endast blykulor och blyhagel gäller.

 

Revolver: Alla modeller före 1890 som kan laddas med 5 eller 6 patroner. Revolvrarna behöver inte vara original, nytillverkade kopior är det som används mest, tex Colt 1873 Peacemaker.

 

Kulgevär: Alla kulgevär ska ha utåtvändig hane och tubmagasin. De kan däremot vara endera bygelrepeterad eller ha pumpmekanism. De vanliga som används är Winchester modellerna 1866 Yellowboy, klassiska 1873 eller Winchester 1892.

 

Hagelgevär: Hagelgevär med piporna sida vid sida är den vanligaste modellen, med hanarna in- eller utvändigt. För pumphagel är det endast Winchester modell 1897 eller kopior av denna som är godkänd. Samma gäller för bygelrepeterad hagel, där är det endast Winchester 1887 som är godkänd.

 

Q. Vad gäller kring klädsel?

En minsta nivå av klädsel är obligatorisk. Långbyxor, långärmad kjorta och boots är minsta kravet. En ganska vanlig vardagsklädsel för den som har ett westernintresse. Kläderna får däremot inte vara moderna märkeskläder, ha reklam på sig och skorna får inte vara moderna vandringskängor.