FAQ

HAR DU FRÅGOR?

Här ska vi försöka besvara de vanligaste frågorna och även samla en hel del information om vår skyttesport. Hittar du inte det du söker eller inget svar på din fråga?  Skicka ett mail till förbundet så återkommer vi till dig så snart vi kan; info@swsf.seVANLIGA FRÅGOR;


Q.    Hur blir jag medlem?

För att bli medlem behöver vissa krav uppfyllas. Läs mer. Medlemsavgiften är 250kr per kalenderår, sambo 100kr, barn 50kr. Avgiften betalas in till PG 1993555-0. Märk din inbetalning med för- och efternamn samt önskat alias.


Q.    När ska årsavgiften betalas?

Årsavgiften ska betalas så snart som möjligt på det nya året, men alltid senast 1 maj eller innan du deltar på årets första tävling.


Q.    Behövs någon utbildning?

För att få deltaga på tävlingar utanför den egna klubben är utbildningen Range Operator (RO1) ett krav. Utbildningen är teoretisk och praktiskt. Provet har 30st frågor med svarsalternativ och minst 24 rätt erfordras för godkänt resultat. Kostnaden för utbildningen är 100kr och ni får en pin som bevisar att ni är utbildad och godkänd westernskytt. Vidare finns Range Officer utbildning (RO2) för de som ska vara instruktörer eller anordna tävlingar. Läs mer om utbildning.


Q.   Var hittar jag regelboken?

Regelverket, handboken som SWSf använder är 100% regelverket som SASS (Single Action Shooting Society) använder. Handboken finner du under utbildning eller genom att klicka på länken nedan.

Se senaste versionen av handboken ...

 

Q.    Vilka vapen får jag använda?

Vapnen i westernskytte är av modellen single action.

Genomgående för samtliga huvudtävlingar är att alla kulvapen ska vara av revolverkaliber; 38 special, 45 Long Colt osv (inga magnumladdningar eller gevärskalibrar som 30-30 eller 45-70). Endast blykulor och blyhagel gäller.


Revolver: Alla modeller före 1890 som kan laddas med 5 eller 6 patroner. Revolvrarna behöver inte vara original, nytillverkade kopior är det som används mest, tex Colt 1873 Peacemaker.


Kulgevär: Alla kulgevär ska ha utåtvändig hane och tubmagasin. De kan däremot vara endera bygelrepeterad eller ha pumpmekanism. De vanliga som används är Winchester modellerna 1866 Yellowboy, klassiska 1873 eller Winchester 1892.


Hagelgevär: Hagelgevär med piporna sida vid sida är den vanligaste modellen, med hanarna in- eller utvändigt. För pumphagel är det endast Winchester modell 1897 eller kopior av denna som är godkänd. Samma gäller för bygelrepeterad hagel, där är det endast Winchester 1887 som är godkänd. Läs mer om vapentyper...


Q.    Vad gäller kring klädsel?

En minsta nivå av klädsel är obligatorisk. Långbyxor, långärmad kjorta och boots är minsta kravet. En ganska vanlig vardagsklädsel för den som har ett westernintresse. Kläderna får däremot inte vara moderna märkeskläder, ha reklam på sig och skorna får inte vara moderna vandringskängor.


Q.    Spirit of the game?

Spirit Of The Game är sportens grundsten. Det betyder att alla deltagare skall göra sitt bästa för att sporten skall vara säker, gemytlig och att inget fuskande skall förekomma. Betydelsen är så viktig att det finns till och med en bestraffningsregel som ger ett mycket kännbart straff för den skytt som försöker fuska. 30 sekunders tillägg på skjuttiden är mycket kännbart då en normalskytt skjuter hela stagen på ca 30 sekunder.

Det betyder också att alla hjälper till som funktionärer, alla hjälper den deltagare som har problem och alla försöker göra skytteupplevelsen till en trevlig tillställning för alla deltagare.


Q.     Arrangera tävling

Ansökan skall innehålla följande;

1. Tävlingens namn

2. Datum för tävlingen

3. Plats för tävlingen

4. Tävlingens omfattning (kategorier och antalet stager)


Ger SWSf:s styrelse sitt godkännande skall klubben vidare inkomma med en inbjudan för publicering. Inbjudan kommer att publiceras på SWSf hemsida. För inbjudan ska framgå information om mailadresser till vilken anmälan skickas), vilken information som klubben behöver från deltagare, utöver det som eventuellt står i inbjudan.

Vägbeskrivning kan vara GPS-koordinater, en enklare vägbeskrivning skall ändå skrivas i inbjudan. Skyltning skall göras från närmare större väg med ”SWS” eller ”CAS”. Utplacering av skyltar bör göras senast klockan 12:00 dagen innan tävlingen för att underlätta för långväga gäster. Om mat inte kan tillhandahållas ska det framgå av inbjudan och vart närmaste butik finnas. Dricksvatten ska finnas på tävlingsplatsen.


Krav på en sanktionerad tävling

1. Tävlingen skall inte kollidera med ett svenskt- eller nordiskt mästerskap.

2. Tävlingen skall bestå av minst 5 stager.

3. Tävlingen skall utlysas med samtliga SASS godkända kategorier. Minst antalet deltagare för kategori kan tillämpas. Ex minst 3st för att öppna kategorin (undantag kan göras för rena svartkrutstävlingar där ålder och röksvaga kategorier kan strykas).

4. Tävlingen skall följa SASS regelverk.

5. Tävling som är ett svenskt eller nordiskt mästerskap skall bestå av minst 10 stager fördelade på minst 2 dagar (undantag är mästerskap i Wild Bunch som kan bestå av minst 5 stager på en tävlingsdag).


Q.    Skjutkategorier

En Buckaroo. Kategorin för våra ungdomar (-13år) och de skjuter endast med luftvapen. Förbundet har patronladdade luftvapen att låna.


Young Gun. Är kategorin för tonåringarna (14-16år) och de skjuter med luft enhandsvapen men kan skjuta med krutladdade gevär.


Cowboy/Cowgirl. Kategorin för de som fyllt 17år. Alla ålderskategorier har endast en minsta ålder för deltagande och skytten måste ha fyllt år innan tävlingsstarten för att deltaga i kategorin. Det betyder att för kategorin Cowboy kan en deltagare vara från 17 år till över 100år om orken bara finns kvar. Alla godkända vapen kan användas och både modernt och svartkrut är tillåtet. Vart kategorin fått sitt namn är ganska självklart.


Wrangler/Ladie Wrangler. Kategorin för de som fyllt 36år. Alla godkända vapen kan användas och både modernt och svartkrut är tillåtet.


49:er/Ladies 49:er. Kategorin för de som fyllt 49år. Alla godkända vapen kan användas och både modernt och svartkrut är tillåtet.


Senior/Ladies Senior. Kategorin för de som fyllt 60år. Alla godkända vapen kan användas och både modernt och svartkrut är tillåtet.


Silver Senior. Kategorin för de som fyllt 65år. Alla godkända vapen kan användas och både modernt och svartkrut är tillåtet.


Elder Statesmen /Grand Dame. Kategorin för de som fyllt 70år. Alla godkända vapen kan användas och både modernt och svartkrut är tillåtet.


Duelist. Kategorin skjutes med enhandsfattning på revolverna. Alla godkända vapen och revolvrar med fasta sikten kan användas. Både modernt och svartkrut är tillåtet. Endast ett laddat vapen får hållas i händerna samtidigt. Hölstertypen Cross draw är vanlig då två högerhölster gör att vapnet kan dras med samma hand.


Gunfighter. Kategorin där skytten kan ha en revolver i vardera handen samtidigt. Alla godkända vapen kan användas och både modernt och svartkrut är tillåtet. De fem första skotten räknas som första revolver och revolvrarna  måste avfyras med vänster respektive höger hand. Detta är också en kategori där skytten han lägga revolvrarna med patroner kvar för att senare skjuta färdigt innan de hölstras. Bara strongside hölster får användas, inget crossdraw.


Frontier Cartridge. Kategori där samtliga vapen skall skjutas med svartkrut. Revolvrar med fasta sikten, valfritt kulgevär och hagelgevär med endera Side By Side pipor eller en 1887 bygelhagel.


Frontiersman. Samma som ovan men endast slaglåsrevolvrar är godkända enhandsvapen.


Classic Cowboy. Kategorin för den riktigt autentiska cowboyen där viss klädsel är obligatorisk och endast vissa modeller av vapen är godkända.

Revolvrar med fasta sikten och över kaliber .40, kulgevär av modell 1873 eller äldre och över kaliber .40 samt hagelgevär med endera Side By Side pipor och utvändiga hanar eller en 1887 bygelhagel.

Här hittar ni cowboys med sporrar, väst, klocka, cuffs och chapps.


B-western. Kategorin för den riktiga filmälskaren. Pråliga och färgglada kläder med lågt hängande hölster, precis som en riktig Hollywood cowboy från 50-talet. Alla godkända revolvrar och hagelgevär kan användas. Kulgeväret skall vara av modell 1884 eller nyare, typ 1892 eller 1894. Alla skjutstilar är möjliga att använda när som helst under tävlingen.