FAQ

Vanliga frågor om westernskytte

Här ska vi försöka besvara de vanligaste frågorna och även samla en hel del information om vår skyttesport. Hittar du inte det du söker eller inget svar på din fråga?  Skicka ett mail till förbundet så återkommer vi till dig så snart vi kan; info@swsf.seVANLIGA FRÅGOR;


Q.    Hur blir jag medlem?

För att bli medlem behöver vissa krav uppfyllas. Läs mer. Medlemsavgiften är 250kr per kalenderår, sambo 100kr, barn 50kr. Avgiften betalas in till BG 5675-7263. Märk din inbetalning med Alias och medlemsnummer. 


Q.    När ska årsavgiften betalas?

Årsavgiften ska betalas så snart som möjligt på det nya året, men alltid senast 28 februari. 


Q.    Behövs någon utbildning?

För att få deltaga på tävlingar utanför den egna klubben är utbildningen Range Operator (RO1) ett krav. Utbildningen är teoretisk och praktiskt. Provet har 30st frågor med svarsalternativ och minst 24 rätt erfordras för godkänt resultat. Kostnaden för utbildningen är 100kr och ni får en pin som bevisar att ni är utbildad och godkänd westernskytt. Vidare finns Range Officer utbildning (RO2) för de som ska vara instruktörer eller anordna tävlingar. Läs mer om utbildning.


Q.   Var hittar jag regelboken?

Regelverket, handboken som SWSf använder är 100% regelverket som SASS (Single Action Shooting Society) använder. Handboken finner du under utbildning eller genom att klicka på länken nedan.

Se senaste versionen av handboken ...

 

Q.    Vilka vapen får jag använda?

Vapnen i westernskytte är av modellen single action.

Genomgående för samtliga huvudtävlingar är att alla kulvapen ska vara av revolverkaliber; 38 special, .357 ,45 Long Colt osv (inga magnumladdningar eller gevärskalibrar som 30-30 eller 45-70). Endast blykulor och blyhagel gäller.


Revolver: Alla modeller före 1890 som kan laddas med 5 eller 6 patroner. Revolvrarna behöver inte vara original, nytillverkade kopior är det som används mest, tex Colt 1873 Peacemaker.


Kulgevär: Alla kulgevär ska ha utåtvändig hane och tubmagasin. De kan däremot vara endera bygelrepeterad eller ha pumpmekanism. De vanliga som används är Winchester modellerna 1866 Yellowboy, klassiska 1873 eller Winchester 1892.


Hagelgevär: Hagelgevär med piporna sida vid sida är den vanligaste modellen, med hanarna in- eller utvändigt. För pumphagel är det endast Winchester modell 1897 eller kopior av denna som är godkänd. Samma gäller för bygelrepeterad hagel, där är det endast Winchester 1887 som är godkänd.
Läs mer om vapen typer i senaste versionen av  SASS regelverk.


Q.    Vad gäller kring klädsel?

En minsta nivå av klädsel är obligatorisk. Långbyxor, långärmad kjorta och boots är minsta kravet. En ganska vanlig vardagsklädsel för den som har ett westernintresse. Kläderna får däremot inte vara moderna märkeskläder, ha reklam på sig och skorna får inte vara moderna vandringskängor.


Q.    Spirit of the game?

Spirit Of The Game är sportens grundsten. Det betyder att alla deltagare skall göra sitt bästa för att sporten skall vara säker, gemytlig och att inget fuskande skall förekomma. Betydelsen är så viktig att det finns till och med en bestraffningsregel som ger ett mycket kännbart straff för den skytt som försöker fuska. 30 sekunders tillägg på skjuttiden är mycket kännbart då en normalskytt skjuter hela stagen på ca 30 sekunder.

Det betyder också att alla hjälper till som funktionärer, alla hjälper den deltagare som har problem och alla försöker göra skytteupplevelsen till en trevlig tillställning för alla deltagare.


Q.     Arrangera tävling

Information om att arrangera tävling hittar du längst ner på sidan under fliken tävling.


Q.    Skjutkategorier

Buckaroo,Young Gun, Cowboy/Cowgirl, Wrangler/Ladie Wrangler,  49:er/Ladies 49:er, Senior/Ladies Senior,                Silver Senior, Elder Statesmen /Grand Dame, Duelist, Gunfighter, Frontier Cartridge, Frontiersman, Classic Cowboy

och B-western är kategorierna som finns, Du hittar mer information om varje kategori under fliken CAS.